شقاق مقعدی

در این مطلب از وبسایت مرکز جراحی ماه درمان قصد داریم به موارد مربوط به شقاق مقعدی یا همان ترک خوردگی و زخم های داخلی مقعد اشاره داشته باشیم. ارائه راهکار های خانگی میتواند اطلاعات شما در این زمینه را افزایش دهد همچنین از بهترین کلینیک های حوزه جراحی شقاق مقعدی در تهران میتوان به دکتر ادهم اشاره داشت. معمولا عمل های جراحی در زمینه های حساس مانند فیشر مقعد نیازمند مهارت بالا بوده که در این زمینه پزشکان معتبری در استان تهران حضور دارند که از محبوب ترین آن ها میتوان به دکتر بهمن ادهم اشاره داشت.

شقاق چیست؟

شقاق به معنی ترک خوردگی و چاک خوردگی و یا همان زخم شدن لبه داخلی‌ مقعد می‌باشد. به عبارتی نوعی زخم پوستی‌ است. شقاق به صورت یک خط طولی است که در نیمه تحتانی کانال مقعد در ناحیه زیر خط دندانه‌ای ایجاد می‌شود و چون این ناحیه حسگرهای بسیار زیادی دارد، یک وضعیت فوق‌العاده دردناک را برای فرد بیمار ایجاد می‌کند ، شقاق یا فیشر مقعد به صورت یک شکاف بیضی شکل کوچک در سر مقعد است که باعث درد و خون ریزی هنگام اجابت می شود.

شقاق معمولاً در اثر وارد شدن ضربه به پوشش داخلی مقعد در اثر اجابت مزاج یا سایر کشش‌های کانال مقعد به وجود می‌آید. چنانچه اجابت مزاج یا دفع مدفوع به صورت خشک و سخت یا به حالت شل و تعداد دفعات بالا باشد، شقاق مقعدی ایجاد می‌شود. اکثرا بیمارانی که دارای عضله اسفنکتر مقعدی سفت داشته باشند بیشتر در معرض بیماری شقاق مقعدی قرار می‌گیرند.

در حالت کلی، شقاق بدون عوامل ظاهری به وجود می‌آید. هنگامی که استرس و فشار در اطراف مقعد وجود داشته باشد یا در اثر یک پارگی کوچک در بافت مقعدی می‌تواند شقاق ایجاد شود. این حالت همراه با درد شدید، سوزش و خونریزی همراه است. خون خارج شده به دلیل بیماری شقاق به رنگ قرمز و روشن است و معمولاً بر روی دستمال توالتی که برای تمیز نمودن خود پس از حمام یا سرویس بهداشتی استفاده می‌شود، قابل رؤیت است. چنانچه رنگ خون به قرمز تیره یا قهوه‌ای باشد نشان‌دهنده وضعیت جدی‌تری است که باید در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمایید.

بیماری شقاق مقعدی چیست؟
بیماری شقاق مقعدی چیست؟

تفاوت شقاق با بواسیر

بیماری شقاق مقعدی غالبا با بواسیر که آن هم با درد و خونریزی همراه است اشتباه گرفته می‌شود. امروزه نشان داده شده که بالا رفتن بیش از حد فشار داخل مقعد در زمینه انقباض این عضلات باعث بروز شقاق می شود. این عارضه در همه سنین رخ می‌دهد و مختص گروه سنی خاصی نیست. همچنین میزان شیوع این بیماری در زنان و مردان تقریبا به یک اندازه است اما احتمال بروز شقاق در زنان بعد از زایمان بیشتر است.

درد ایجاد شده از شقاق مقعدی می‌تواند آن‌قدر زیاد باشد که موجب شود فرد مبتلا میزان فعالیت‌های روزانه خود را کاهش دهد. در بسیاری از موارد با درد شدید، می‌تواند تا چند ساعت پس از استحمام ایجاد شده و کیفیت زندگی فرد را دچار اختلال کند. در برخی موارد شقاق مقعدی، خودبه‌خود در یک ماه بهبود پیدا می‌کند. اما اگر ناراحتی شما بیشتر از دو ماه یا شش هفته طول بکشد پیشنهاد می‌شود با یک پزشک معالج در مورد شیوه درمانی خود مشورت داشته باشید.

انواع شقاق مقعدی

شقاق مقعدی را می‌توان به صورت زیر طبقه‌بندی کرد:

  • شقاق حاد مقعدی: این نوع یکی از رایج‌ترین انواع شقاق است که به معمولاً به صورت خطی با لبه‌های واضح ایجاد شده و در عرض شش هفته برطرف می‌شود.
  • شقاق مزمن مقعد: این نوع از بیماری شقاق می‌تواند بیش از شش هفته زمان برای بهبودی لازم داشته باشد. نحوه درمان و بهبودی آن متفاوت از سیار انواع است و چنانچه رسیدگی نشود می‌تواند تا سال‌ها فرد این بیماری را داشته باشد. شقاق مزمن عمیق‌تر از شقاق حاد است. قابل درمان بوده و با ایجاد بک برچسب خارجی پوست همراه است.
  • شقاق اولیه: از طریق ضربه‌های موضعی وارد آمده به کانال مقعد در اثر یبوست، اسهال‌های مکرر، مقاربت مقعدی و یا زایمان طبیعی نوزاد به وجود می‌آید. مدت زمان این نوع شقاق کوتاه است.
  • شقاق ثانویه: این نوع شقاق به دلیل یک بیماری زمینه‌ای مانند التهاب روده، عفونت‌ها، سرطان و یا افرادی که دارای جراحی قبلی در مقعد داشته‌اند، به وجود می‌آید.
انواع شقاق مقعدی
انواع شقاق مقعدی

علائم شقاق یا فیشر مقعدی

شقاق مقعدی در بسیاری از موارد همراه با درد شدید هنگام دفع مدفوع شروع می‌شود. این درد می‌تواند به مدت چند دقیقه تا چند ساعت به طول انجامد. در بسیاری از بیماران به دلیل داشتن درد شدید از خارج کردن مدفوع امتناع میورزند. علاوه بر این علائم دیگری نیز وجود دارد که موجب می‌شود شما متوجه پیدایش بیماری شقاق مقعدی شوید.

  • یبوست
  • وجود خون در سطح بیرونی مدفوع
  • وجود خون قرمز و روشن و در برخی موارد شدیدتر به رنگ قرمز تیره یا قهوه‌ای بر روی دستمال توالت
  • پیدایش ترک یا پارگی قابل مشاهده در مقعد یا کانال مقعد
  • سوزش و خارش در مقعد و نواحی بیرونی آن همراه با درد شدید در برخی موارد
  • احساس درد و ناراحتی در هنگام ادرار کردن، تکرر ادرار و یا ناتوانی در دفع ادرار
  • پیدایش ترشحات بدبو

اقدامات خانگی درمان شقاق مقعدی

یکی از روش‌های درمانی شقاق مقعدی، استفاده از اقدامات خانگی درمان شقاق است. قبل از مراجعه به پزشک و نداشتن علائم شدید در ناحیه مقعد می‌توانید با کمک روش‌های خانگی از شدیدتر شدن آن جلوگیری کرده و در برخی موارد بدون جراحی آن را بهبود ببخشید.

استفاده از فیبر در رژیم غذایی: خوردن مواد غذایی فیبردار به میزان 25 تا 30 گرم در طول روز می‌تواند به نرم نگه داشتن مدفوع و بهبود شقاق کمک کند. غذا‌هایی شامل انواع میوه‌ها، سبزیجات، آجیل و غلات کامل سرشار از فیبر هستند. علاوه بر این با کمک مکمل‌های فیبر نیز می‌توانید مقدار فیبر مرد نیاز بدن خود را تأمین نمایید. به دلیل ایجاد نفخ و گاز معده در اثر مصرف فیبر توصیه می‌شود مقدار استفاده از آن را به مرور زمان افزایش دهید.

نوشیدن مایعات کافی: استفاده از مایعات بدون قند در طول روز در جلوگیری از ایجاد یبوست نقش مؤثری خواهد داشت.

پرهیز از زور زدن در هنگام دفع مدفوع: زور زدن موجب وارد شدن فشار به مقعد و کانال مقعدی و ایجاد پارگی جدید شده و یا پارگی‌های در حال درمان و بهبودی را باز کند.

انجام ورزش منظم: در طول هفته پیشنهاد می‌شود با انجام فعالیت ورزشی از ایجاد یبوست و یا اسهال‌های مکرر جلوگیری کنید.

درمان خانگی شقاق مقعدی

  • غذا را با آرامش بجوید.
  • برای کاهش علائم و نشانه های شقاق روزانه به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه در وان یا ظرف آب گرم بنشینید.
  • از زور زدن و نشستن طولانی مدت در توالت پرهیز کنید.
    مقعد را به وسیله ی آب ولرم شستشو دهید و آن را حتما با دستمال نرم و تمیز خشک کنید.
  • برای جلوگیری از ایجاد شقاق و همچنین کمک به کاهش علائم و نشانه های آن ورزش و تحرک داشته باشید.
    هرگز محل شقاق خود را نخارانید و دست نزنید.
  • بر روی سطوح سفت و سخت ننشینید و از بالش نرم برای نشستن استفاده کنید.
  • از استفاده مواد شوینده‌ی شیمیایی محرک پوست مانند صابون‌های معطر پرهیز کنید.
  • استفاده از وازلین بر روی خروجی مقعد اجابت مزاج را تسهیل می‌کند.
  • از نگه‌داشتن مدفوع و به تأخیر انداختن اجابت مزاج پرهیز کنید، زیرا هر بار تأخیر منجر به سفت شدن مدفوع و ایجاد یبوست می گردد.
  • از مکمل‌های نرم‌کننده طبیعی مدفوع مانند پسیلیوم نیز میتوان استفاده کرد.
استفاده از فیبر در درمان خانگی شقاق مقعدی
استفاده از فیبر در درمان خانگی شقاق مقعدی

درمان پزشکی شقاق مقعدی

قبل از انجام هرگونه اقدام پزشکی مبنی بر درمان شقاق مقعدی، بیمار توسط پزشک معاینه می‌شود. در برخی موارد با توجه به سن و یا وجود بیماری‌های دیگر نیز نیاز به انجام آزمایش خون نیز است. در بسیاری موارد پزشک معالج پس از یک معاینه بصری متوجه پارگی شده و تشخیص قطعی خود را ارائه می‌دهد. در برخی موارد که شقاق از بیرون مشخص نباشد، پزشک با استفاده از یک اسکوپ به نام آنوسکوپ داخل مقعد را مشاهده می‌کند.

در روش دیگر با استفاده از معاینه دیجیتال رکتوم، پزشک انگشت خود را با دستکش وارد مقعد می‌کند، این مورد به ندرت به منظور تشخیص شقاق استفاده می‌شود زیرا در هنگام فشار بر حلقه ماهیچه‌های اطراف مقعد، درد شدیدی در بیمار ایجاد می‌شود. وجود شقاق مقعدی در افراد موجب بروز ناراحتی و درد شدید می‌شود به همین علت افراد مبتلا به دنبال راه‌هایی برای درمان هستند تا درد آن‌ها تسکین دهند. چنانچه با درمان‌های خانگی و پس از گذشت 6 هفته بهبودی حاصل نشد به دلیل تشدید بیماری و پارگی‌های شدیدتر استفاده از جراحی و درمان‌های پزشکی توصیه می‌شود.

برای اکثر افراد یکی از شیوه‌های درمانی که موجب بهبودی در پارگی مقعد می‌شود استفاده از دارو است. در بسیاری از موارد شقاق مقعدی با مصرف دارو بهبود پیدا می‌کند اما در شقاق‌های سخت‌تر، استفاده از جراحی بهترین گزینه است. هدف از جراحی کمک به شل شدن عضلات اسفنکتر مقعد است که موجب کاهش درد و اسپاسم می‌شود و به اسفنکتر مقعد یا شقاق اجازه می‌دهد تا بهبود یابد.

یکی از گزینه‌های جراحی که بهترین شیوه درمان به حساب می‌آید، اسفنکتروتومی داخلی جانبی است که می‌تواند به صورت جراحی باز انجام شود، جایی که فیبر‌های عضلانی قبل از ایجاد برش مستقیماً در دید جراح قرار می‌گیرند یا به صورت جراحی بسته انجام شود که در آن جراح به طور مستقیم عضله را مشاهده می‌کند، استفاده از هر دو روش جراحی به طور کلی یکسان است و استفاده از هر کدام بسته به نظر جراح دارد.

شقاق مقعدی هم میتواند از نوع حاد یا مزمن باشد. ظاهر شقاق حاد مانند یک زخم ساده روی مقعد است در حالیکه نوع مزمن دارای ورم و زخم عمیق تر بوده و متعاقبا درمان آن مشکل تر است. بسیاری از مواقع بیمار یا حتی دکتر فیشر را به خاطر علایم مشابه با بواسیر اشتباه میگیرند و زمان از دست رفته بین تشخیص و درمان منجر به تبدیل فیشر به نوع مزمن شده و درمانش سخت تر می‌شود. ضمنا تشخیص اشتباه منجر به دیگر بیماری‌های کشف نشده از قبیل عفونت های جدی یا حتی سرطان می‌گردد.

زمانی که شقاق حاد می شود بایستی برای درمان جراحی لیزر برای شقاق صورت گیرد که برای درمان سریع شقاق در این مرحله بهتر است از گزینه لیزر شقاق بهره برد. درمان شقاق با لیزر به صورت درمان قطعی می باشد، در 95% موارد در روش جراحی چه با لیزر چه با چاقو درمان قاطع است.

درمان پزشکی شقاق مقعدی

دلایل ایجاد شقاق مقعدی

  • یبوست
  • اسهال
  • کم تحرکی
  • رابطه مقعدی
  • تنگی دریچه مقعد
  • بارداری و زایمان
  • خاراندن مداوم
  • بیش از حد تمیز کردن مقعد با دستمال زبر
  • کرون یا سرطان روده
  • بیماری های مقاربتی

اصلی‌ترین عامل این بیماری مقعدی معمولا زخم مجرای داخلی مقعد بخاطر اجابت سخت و خشک است, هر چند مدفوع نرم یا اسهالی هم میتواند باعث آن شود. زخم در این ناحیه با درد شدید همراه است و منجر به اسپاسم و درنتیجه افزایش فشار روی عضله های مقعد میشود که این خود باعث افت جریان خون به محل زخم و متعاقبا طولانی شدن دوره التیام زخم می شود.

بنابراین اجابت های بعدی باعث درد بیشتر, اسپاسم بیشتر و قطعی بیشتر جریان خون به محل شده و این چرخه ادامه خواهد داشت. هدف روش های درمانی جلوگیری و توقف این چرخه جهت التیام زخم می باشد. عوامل ایجاد شقاق یا فیشر مقعدی یا بصورت مستقیم باعث ایجاد این عارضه می‌شوند و یا عامل زمینه ساز این بیماری هستند. هرچند نمی‌توان نقش تغذیه و سبک زندگی را در ایجاد این بیماری نادیده گرفت.

چرا درمان شقاق با لیزر نسبت به جراحی معمولی سریع تر است؟

نیازی به بستری در بیمارستان و گرفتن بیهوشی عمومی یا بی حسی نخاعی که یکی از علل ترس بیماران است نداشته و متعاقب آن نیازی به استراحت چند روزه در منزل که از ضروریات جراحی سنتی است را ندارند و از روز بعد از عمل میتوانند به سرکار خود بازگردند زیرا بیمار بیهوشی نگرفته ودرد زیادی بعد از عمل ندارد. نیازی به پانسمان داخلی (توپی یا تامپون) ندارد که معمولا در جراحی سنتی اجباری و خارج کردن آن بسیار دردناک است.

درد، میزان خونریزی و همچنین میزان عود بعد از عمل با لیزر نسبت به جراحی سنتی بسیارکمتر است. انتقال عفونت های خطرناک مثل هپاتیت که در جراحی سنتی محتمل است درعمل با لیزر وجود ندارد. بر خلاف تصور عموم لیزر در هر مرحله ای حتی مراحل پیشرفته هموروئید وغیره … کارآیی دارد و حتی درمورد بیماران با سن بالا و مشکلات دیابتی، کبدی، کلیوی وبیماران قلبی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند قابل انجام است.

چرا درمان شقاق با لیزر نسبت به جراحی معمولی سریع تر است؟

درباره شقاق و عمل جراحی شقاق مقعد

ایجاد شقاق مقعدی یا فیشر در بین افراد، ممکن است از هر 10 نفر حدوداً یک نفر در زندگی خود به این بیماری مبتلا شود. شقاق یا فیشر از پیدایش پارگی در مخاط یا کانال مقعد ایجاد می‌شود. وجود درد، سوزش و خونریزی در هنگام اجابت مزاج از جمله نشانه‌های شقاق مقعدی در افراد است. روش‌های مختلفی جهت درمان شقاق استفاده می‌شود.

اولین روش استفاده از بی‌حس‌کننده‌های موضعی و روش‌های درمان خانگی است. در صورت تشدید علائم و عدم بهبودی شقاق، با مراجعه به پزشک و طبق نظر آن می‌توان تحت عمل جراحی، شقاق مقعد را از بین ببرید. بهترین دکتر های مربوط به حوزه تخصصی عمل شقاق مقعد در تهران را میتوانید در مرکز جراحی ماه درمان در اختیار داشته باشید.

مرکز جراحی ماه درمان مجموعه ای از پزشکان متخصص و متعهد بوده که دارای بورد برتر با مناسب ترین قیمت و بیشترین تاثیر میباشند. مرکز جراحی ماه درمان از جدیدترین تجهیزات پزشکی در حوزه های زیبایی و جراحی با امکانات vip و کیفیت بالا برخوردار بوده که توسط کارکنان مجرب و آموزش دیده به مراجعین خدمات ارائه می دهد.

سوالات متداول

بیماری شقاق چیست؟

ترک خوردگی و چاک خوردگی و یا همان زخم شدن لبه داخلی‌ مقعد می‌باشد

تفاوت بواسیر با شقاق چیست؟

شقاق در افراد با سنین مختلف ممکن است ظاهر شود اما بواسیر بیشتر در افراد سالخورده دیده می شود.

شقاق یک شیار ایجاد شده در مقعد است درحالی بواسیر یک توده متورم واضافی در مقعد است.

شقاق بعد یک ماه خودش خوب می شود اما برای درمان هموروئید باید به یک پزشک مراجعه کنید .

آیا نیاز است برای درمان شقاق به پزشک مراجعه کنیم؟

شقاق مقعدی، خودبه‌خود در یک ماه بهبود پیدا می‌کند. اما اگر ناراحتی شما بیشتر از دو ماه یا شش هفته طول بکشد پیشنهاد می‌شود با یک پزشک معالج در مورد شیوه درمانی خود مشورت داشته باشید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 0 میانگین: 0]